Rabu, 9 Januari 2013


" terjemehan setelah diam "Meloloskan diri dari ikatan jampi serapah lama adalah perkara yang merumitkan. Ya, semenjak berdiri lalu berikrar menitiskan kata-kata janji yang pada saat itu tak mungkin diingkari. Waktu menyusup halus melalui hiruk-pikuk permintaan sekeliling untuk kau menjadi itu dan ini. 

Bukan kehendak.

Bukan juga menolak.

Aku faham, kau dan aku sedang mengerti dan menyelami tentang apa yang dipanggil bebola kehidupan. Kadangnya kau sendirian menundukkan diri menilai satu persatu peta perjalanan hidupmu. Pada saat itu cahaya-cahaya sering menjamahmu dan memimpinmu ke arah yang kononnya ditauliahkan kebenarannya. Itu mimpi buruk! Bersendirian lagi kau dalam kegelapan menunggu pusingan cahaya seterusnya. Siapa yang mempedulikanmu?

Sehingga tundukkan kau pada hari ini, dan kau berpaling ke arah tundukkan kau yang lalu, ia adalah tundukan yang jauh berbeza. Seakan semakin mendalami sel-sel akalmu kini, kau bertambah yakin. Juga aku. Teriaklah! Katakan pada mereka bahawa kau sedang berdiri dan mengukuhkan kekudamu. Siapa peduli?

Tenang, aku mempedulikanmu. Aku kisah tentangmu dalam cerita kebersamaan yang terlindung dari tangkapan pandangan mereka. Kini, usah pedulikan mereka lagi kerana mereka tidak akan pernah mempedulikanmu seperti aku. Bicarakan padakau dalam nada yang biasa kita lakukan. Usah gentar, kan dunia ini Dia yang punya. Tak siapa mampu bertaruh dalam memintas anganmu.

Aku dan kau adalah penyatuan jasad, roh dan jasmani. 

Aku Hafiz,dan kau?

#JANGAN CERITA SAMA DIA.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan